Marina van Rossum

De Blijmaker®

  • Home
  • OndernemersBoost
  • Over Marina
  • Diensten
  • Referenties
  • Contact

Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2021 · Marina van Rossum

Van retreat tot workation: werktrends die je onderneming een boost geven!

26 september 2019 By Marina van Rossum Reageer

Bron foto: pixabay

Steeds meer mensen kiezen ervoor om plaatsonafhankelijk te werken, ook wel ‘remote’ werken genoemd. Nederland is hierin zelfs koploper in Europa. Maar liefst 13.7% van alle werkenden in Nederland werkt regelmatig op een andere plek dan op kantoor. Uit onderzoek van Plusnet blijkt dat we dit te danken hebben aan de goede infrastructuur, de vele WIFI hotspots, koffiebars én….hoe gelukkig we zijn! Plaatsonafhankelijk werken wordt dus steeds populairder. Waar mensen voorheen met name gebruik maakten van co-working spaces en koffiebars, winnen andere vormen van ‘remote’ werken steeds meer terrein. Welke dat zijn? Dat lees je in deze blog!

Ontstaan en historie van ‘remote’ werk

Als je dacht dat plaatsonafhankelijk werken iets nieuws is dan heb je het mis. Mensen zijn al eeuwenlang op zoek naar de vrijheid en balans waarin ze zelf kunnen bepalen hoe en vooral ook waar ze werken. De Grieken en Romeinen wisten dat het therapeutisch en rustgevend werkt om jezelf af en toe terug te trekken (= retreat) in een badhuis. Badhuizen en kuuroorden waren plekken om bij te komen van de waan van alledag. Men maakte lange wandelingen, onderging allerlei behandelingen (bijvoorbeeld massages) én te luisterde naar interessante sprekers. Dit lijkt toch verdacht veel op de retreats zoals we die vandaag de dag kennen…

Ook steeds meer bedrijven springen in op de trend om werk met ontspanning te combineren. Waar organisaties voorheen vooral heisessies organiseerden voor het managementteam, kiezen ze nu steeds vaker voor ‘incentive travel’. Ze gaan samen op pad, al dan niet naar het buitenland, om nieuwe plannen te maken voor de toekomst van de organisatie.

Team retreats

Zo’n meerdaagse heisessie in het buitenland, een team retreat genaamd, is allang niet meer alleen meer weggelegd voor managementteams. Bedrijven kiezen er ook steeds vaker voor om een hele afdeling aan zo’n te laten deelnemen als een teambuilding event. Op die manier wordt de onderlinge band tussen de collega’s verder versterkt én doen ze nieuwe inspiratie op. De Volkskrant schreef er nog niet zo lang geleden een mooi artikel over.

Een goed voorbeeld van een organisatie die dat doet is Buffer, zij maken planningssoftware voor social media berichten. Sinds 2013 gaat het hele team, elke vier maanden, negen dagen lang naar een luxe locatie in het buitenland om samen te brainstormen, nieuwe medewerkers te verwelkomen en er samen op uit te gaan. Ooit begonnen als een klein team, maar nu, zes jaar later organiseren ze nog steeds elke vier maanden een team retreat. Ook al zijn ze momenteel gegroeid naar een team van 85 medewerkers, ze houden de traditie in stand.

Bron afbeelding: pixabay

Company retreats

Een andere variant van incentive travel is een company retreat. Dit is vooral interessant voor ondernemingen met een klein(er) personeelsbestand. Vaak heerst hier een familiecultuur, waarbij iedereen inspraak heeft in de bedrijfsvoering. Een company retreat is een variant op het traditionele bedrijfsuitje dat normaal gesproken binnen ondernemingen wordt georganiseerd, met het verschil dat bij een company retreat ook over de koers van de onderneming wordt gesproken. Het deelnemen aan een company retreat versterkt de onderlinge band én iedereen gaat bij thuiskomst weer aan het werk met de hernieuwde plannen.

Steve Jobs was één van de eerste die een company retreat in 1985 introduceerde. Hij had zijn baan bij Apple vaarwel gezegd en wilde een nieuw bedrijf opzetten. Hij bracht een team van de beste programmeurs, afkomstig van Apple, bij elkaar om samen te gaan brainstormen over de missie en visie van zijn nieuwe bedrijf Next. Om dit zonder afleiding te kunnen doen koos hij voor Pebble Beach. Bij Apple had hij al enkele keren een company retreat georganiseerd en dat beviel hem zo goed, dat hij besloot dit ook voor zijn nieuwe bedrijf te doen. Er zijn zelfs videobeelden van!

Video Steve Jobs op company retreat: https://youtu.be/Udi0rk3jZYM 

Digital nomads

Steeds meer millennials kiezen ervoor om hun online business te combineren met reizen. Zelf de vrijheid hebben om te kunnen bepalen wanneer en waar je werkt én juist ook wanneer niet bevordert de creativiteit, productiviteit en efficiëntie. Deze ‘digital nomads’ gebruiken de wereld als hun kantoor, waarbij de mooiste vergezichten achter hun laptop opdoemen én ze tevens de mooiste plekken kunnen bezoeken. 

Landsgrenzen vervagen waardoor de mogelijkheden om in het buitenland met je bedrijf bezig te zijn, toenemen. Meer en meer mensen ambiëren zo’n levensstijl. De verwachting is dan ook dat in 2035 zo’n 1 miljard mensen op de wereld op deze manier zullen gaan leven en werken.

Workations

Een andere trend die volgt op de retreats is de workation. Ideaal wanneer je individueel aan plannen wilt werken waar je thuis niet aan toekomt. Denk aan het schrijven van een boek, het uitwerken van een businessplan of het volgen van een training, waarbij je tevens kunt ontspannen of een mooie stad kunt bezoeken. Het lijkt een beetje op het leven van een ‘digital nomad’ maar met het grote verschil dat een workation meestal maar een paar dagen duurt. Dit alles vaak in een inspirerende en luxueuze omgeving. Eigenlijk net zoals je dat kent van bijvoorbeeld een yoga retreat. Alleen ligt bij een ‘echt’ retreat de focus vaak op wellness en welzijn waarbij het alleen gaat om relaxen en ontspannen. Het werk aspect blijft achterwege. 

Een workation hoeft niet altijd in het buitenland plaats te vinden. Het uitgangspunt voor een workation  is dat het in een gebied plaatsvindt waar je volledig tot rust kunt komen en zonder afleiding kunt werken. Je vindt ze bijvoorbeeld in Limburg, Zeeland, Drenthe of net over de grens in België in de Ardennen. 

Met name ondernemers kiezen steeds vaker voor een workation omdat ze zo alle tijd hebben om gefocust aan hun bedrijfsstrategie te werken. Zonder afleidingen van buitenaf. Workations zijn er in allerlei soorten en maten. In eigen land of het buitenland, met of zonder programma. Welke het beste past hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. 

Workation zonder programma

Heb je een idee in je hoofd dat je graag wilt uitwerken, maar kom je er door alle drukte niet aan toe? Heb je al wel helder voor ogen hoe dat plan eruit ziet en hoe je daar vorm aan gaat geven? Dan is een workation zonder vast programma ideaal. Je hebt alle tijd om aan je boek of businessplan te schrijven zonder dat je hoeft na te denken over afspraken, e-mailtjes of boodschappen doen. Je kunt je volledig focussen op jezelf en je onderneming. 

Workation met programma

Wanneer je met een idee rondloopt dat je nog niet helemaal helder hebt voor jezelf, omdat je de uitwerking ervan lastig vindt, is een workation met een vaste structuur en programma een goede optie. Vaak is er ook een specifiek thema waar de focus op ligt. Tijdens een workation met programma volg je op vaste momenten in de dag samen met andere deelnemers een training of werksessie. Soms zijn er volledige trainingsdagen, maar er zijn ook workations waarbij je in de middag lekker kunt ontspannen. 

De OndernemersBoost op Mallorca is een voorbeeld van een workation met programma. Vijf dagen ‘fun in the sun’ maar ook werken aan het verbeteren van je kennis en inzicht in je bedrijfsstrategie en financiën. Het prettige aan deze workation is dat je ondersteuning krijgt bij de uitwerking van je idee. Je wilt bijvoorbeeld een financieel plan maken omdat je een nieuw product in de markt gaat zetten, maar het lastig vindt om in je eentje zo’n plan te maken. Tijdens de OndernemersBoost leer je hoe je dat aanpakt, zodat je er bij thuiskomst zelf verder mee aan de slag kunt. Wil je meer weten over de Ondernemersboost? Kijk dan eens hier.

In deze blog heb ik voor je uiteengezet welke trends er zijn op het gebied van plaatsonafhankelijk werken. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt.

Categorie: Ondernemen Tags: mallorca, ondernemingsboost, workation

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marina De Blijmaker®


Marina van Rossum ‘De Blijmaker®’ tovert blijdschap. Zij is de ondernemende Business Planner die MKB ondernemers écht helpt met ondernemen. Zij werkt op een gestructureerde wijze als verbinder en motivator en realiseert de resultaten die gesteld zijn binnen het MKB. Proactief en oplossingsgericht én met een luisterend oor.

Ben jij die ondernemer die wil groeien?

Ben jij die franchisegever die wil organiseren?

Ben jij een enthousiasteling die ideeën wil creëren?

Dan is Marina jóuw Blijmaker!

Meest recente berichten

  • 2 handige tools om focus te houden op je onderneming
  • Ondernemer, zo krijg je (weer) grip op je geld!
  • Ondernemen in tijden van tegenwind, zo doe je dat!
  • Business planning als kompas – ook in tijden van crisis
  • Succesvol ondernemen? Plak je businessplan op de koelkast!

Categorieën

  • Ondernemen
  • Ondernemersfinanciering
  • Ondernemingsakte
Strategisch Management
OndernemersOndersteuning

OndernemersOndersteuning

OndernemersBoost
Ondernemingsakte